• 11 SEPTEMBER 2012 15:09

  Maskrosbarn – en ny vän för livet

  I början av sommaren klev 46 ungdomar för första gången på tåget till Gnarp i Hälsingland. De var nervösa, osäkra och många av dem hade nog funderat på att strunta i alltihop. De skulle till Maskrosbarns sommarläger, ett läger för ungdomar med föräldrar som missbrukar eller lider av psykisk sjukdom. Skulle de lära känna några nya kompisar? Skulle ledarna vara konstiga? Skulle de längta hem?

  Sommaren gick och totalt 100 ungdomar deltog under de fyra lägerperioderna. Jag tror inte att någon ångrade att de åkte iväg. På lägret fick de träffa andra ungdomar som visste precis hur det är att växa upp i ett hem där det stormar. De fick träffa lägerledare som själva är Maskrosbarn och har vuxit upp med föräldrar som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt. För många blev det första gången de över huvud taget vågade prata med någon om hur de mår, första gången de kände förtroende för en vuxen person och vågade öppna sig.

  Childhood har stöttat Maskrosbarns sommarläger i flera år därför att vi anser att deras arbete är otroligt viktigt. Deras arbete med ungdomarna tar inte slut när de åker hem från lägret. I princip alla deltagarna behöver stöd och hjälp att hitta någon att prata med, antingen genom att delta i en av Maskrosbarns stödgrupper eller genom att hitta en annan stödgrupp eller bra vuxen person att prata med. Maskrosbarn har en person som jobbar heltid året om med att kriga för ungdomarnas rätt till stöd och hjälp. Till exempel följer de med på möten med myndigheter. Att sitta inför främmande vuxna och berätta att man utsatts för grovt våld eller incest är inte lätt och då kan Maskrosbarn finnas där vid ungdomens sida. Vi kommer att berätta mer om Maskrosbarns läger och verksamhet framöver.

  Här följer några fina bilder från sommarens läger:

  En härlig dag på stranden

  Korvgrillning på stranden är obligatoriskt.

  Galna ledare?

  Alla foton kommer från Maskrosbarn.

   

Kommentera