• 23 AUGUSTI 2012 15:20

  Projektresor och verkligheten

  Jag skriver reserapport från mitt och Annas* besök i Sydafrika häromveckan. Det var en av de resorna där det oväntade ställde till det om och om igen. Det kallas väl verkligheten. Allt från snöoväder och missförstådda projektplaner i Johannesburg till upplopp och plötsliga sorgebesked i Kapstaden.

  I Sydafrika stödjer Childhood 13 olika organisationer. Det betyder att man ska hinna med minst 13 besök i två städer 120 mil ifrån varandra under en resa vilket inte alltid är helt lätt. Helst ska det ju vara meningsfulla besök, inte bara kontorsmöten med projektansvariga. Vi vill träffa barnen, föräldrarna, volontärerna och medarbetarna när vi reser. Gärna vara med på någon aktivitet som ordnas i projektet.

  Det gick inte så bra den här gången. Att vi hamnade i Johannesburgs första snöoväder på 20 år är väl inte värre än att vi frös in i märgen, men det var bara början. Deltagande i en föräldragrupp ställdes in på grund av att gruppledarens mamma avlidit natten innan. Vi skulle till kåkstaden Gugulethu på hembesök och till en informell förskola. Där var det våldsamma upplopp med stenkastning och brända bilar. Organisationen ville inte riskera att ta med oss dit. Samma sak i Khayelitsha där vi skulle närvara vid en workshop för barn som utsatts för våld och övergrepp. När vi fick höra att alla vägar till flygplatsen var blockerade av containrar och missnöjda människomassor kände vi att det var bäst att åka i god till flyget. Som tur var hade det lättat vid det laget så vi kunde passera fritt, men myllret av tungt beväpnade poliser och tätt parkerade polisbilar och piketer vittnade om att det inte gått helt lugnt till.

  Så vi kom tryggt hem med några upplevelser mindre men några erfarenheter rikare. Kvar i vinterkylan och oroligheterna finns förstås barnen, föräldrarna och de eldsjälar som vi stödjer. Så ser deras verklighet ut. Men barnen som fick kasta sitt livs första snöbollar var väldigt nöjda just då!

  En bild från upploppen i kåkstaden Gugulethu

   

  /Britta

  *De Geer, Childhoods generalsekreterare

  Foto: Bilden är lånad från Eyewitness News.

Kommentera

 • Lene Thorn 29 AUGUSTI 2012 13:08

  Al lykke til med projekterne i Sydafrika.Anmäl