• 31 JULI 2012 11:09

  Duktiga cirkusartister på turné

  I Kambodja finns det ett stort antal familjer som har blivit deporterade från de tidigare flyktinglägren vid den thailändska gränsen i Battambang. För de före detta flyktingarna finns det lite stöd och få arbetsmöjligheter vid återvändandet. Familjenätverken har förstörts och familjerna är rotlösa. Tonåringar, unga vuxna och barn blir ofta övergivna och utan föräldrarnas vägledning och stöd hamnar de ofta i kriminalitet. Fattigdom resulterar i att vissa familjer säljer sina barn till människohandlare, medan andra barn exempelvis tvingas plocka skräp. Här arbetar Phare Ponleu Selpak, en organisation som startades 1994 och som Childhood stödjer. Målet med projektet som Childhood stödjer är att bidra till att ge varje utsatt barn och ungdom i Battambang-distriktet en säker och hälsosam utveckling i en familjen-liknande miljö.

  En av aktiviteterna som Phare Ponleu Selpak arrangerar är Cirkus-träning som närmare 120 barn deltar vid varje dag. Idag är 20 av de barn som kom till Phare Ponleu Selpak 1994 professionella cirkusartister som uppträder i Kambodja och runt om i världen. Så sent som förra veckan uppträdde några av dem i London under Southbank Centre’s Festival of the World with MasterCard. Showen kallas Rouge och artisterna spelar upp minnen från röda khmerernas tid genom en mycket stark koreografi.

  Här är ett filmklipp från showen:  Rouge – Cie UBI / Phare Ponleu Selpak by sarosinay

   

  Läs gärna mer på Phare Ponleu Selpaks hemsida.

  /Frida

   

Kommentera