• 27 JULI 2012 09:50

  Projektbesök i Jekaterinburg

  Mitt i natten, efter drygt två timmars flygresa från Moskva, kommer jag till Jekaterinburg, Rysslands fjärde största stad. Jekaterinburg ligger vid Uralbergen, precis på gränsen mellan Europa och Asien. En staty till minne av den före detta presidenten Boris Jeltsin och en katedral till minne av den sista tsarfamiljen är några av sevärdheterna.

  Katedralen i Jekaterinburg är en av de största sevärdheterna i staden...

   

  ...en annan är statyn av Boris Jeltsin.

  Jag är här för att träffa de två ideella organisationer som för närvarande får stöd av Childhood – Family to Children och Aistenok. Målet med Family to Childrens projekt är att förebygga våld och övergrepp mot barn i samhällets vård. Ett svårt och känsligt ämne.

  Projektet är ganska nytt och Family to Children har börjat med att informera berörda myndigheter och barnombudsmannen. De har publicerat flera artiklar och byggt upp en hemsida. Och de har träffat före detta barnhemsbarn, intervjuat dem och låtit dem fylla i en enkät om våld och övergrepp på institutioner. I ett senare skede kommer barnhemspersonal att utbildas och ett expertråd under ledning av barnombudsmannen kommer att bildas.

  Två av Family to Children's medarbetare under mötet

  De barn som har utsatts för våld eller övergrepp kommer att erbjudas stöd. En grupp ungdomar träffas redan regelbundet för samtal med projektledarna och en psykolog. Jag får vara med på ett sådant möte. Det är åtta killar och en tjej i 16–19–årsåldern. De bor på ett studenthem och går på en yrkesskola tvärs över gatan. Alla sitter i en ring och det märks att de är lite blyga och avvaktande. Men det släpper efter ett tag och någon timme senare deltar alla i de olika övningar och lekar som projektledarna och psykologen har förberett. Allt avslutas med te, piroger och godis och det verkar som att de uppriktigt ser fram emot nästa veckas möte.

  /Åsa

   

Kommentera