• 29 JUNI 2012 08:56

  Gröna Lund tillsammans med Barnrättsbyrån

  Det är en perfekt dag för ett besök på Gröna Lund. Lagom temperatur i luften och knappt några köer till åkattraktionerna. Vid entrén har en grupp barn och ungdomar i varierad ålder slutit upp tillsammans med tre vuxna. De kommer från Barnrättsbyrån, projektet som Childhood stödjer genom Ersta Diakoni, och det är just den här gruppen som jag fått privilegiet att hänga med under en eftermiddag och kväll på Grönan. Förutom barnen och ungdomarna från Barnrättsbyrån, har var och en fått ta med sig en kompis.

  Elin Wernquist Roberts, från Barnrättsbyrån, hälsar alla välkomna och berättar att dagens besök i nöjesparken är sponsrat av Gröna Lund. Förutom åkband och entrébiljetter har de fått en större summa pengar från Gröna Lund, då årets entréintäkter från nöjesparkens genrep gick till just Barnrättsbyrån. Ungdomarna tackar artigt när åkband och entrébiljetter delas ut. Åkbanden sätts därefter på i ett rasande tempo och så snart alla är innanför grindarna beger sig gruppen av mot dagens första åkattraktion.

  Maria föredrog att hålla väskor framför en tur i åkattraktionen “Extreme”

  Elin och Jonas Söderlund, som också arbetar vid Barnrättsbyrån, följer med ett gäng unga våghalsar till snurriga ”Extreme”, en åkattraktion som lever upp till sitt namn. Jag blir kvar på marken med Maria Soares Lindberg, som även hon arbetar vid Barnrättsbyrån. Hon är glad över möjligheten att hitta på en rolig aktivitet ihop med ungdomarna. Maria berättar att Barnrättsbyrån sedan starten i oktober har varit i kontakt med många fler barn än målet som sattes vid projektets start. På Barnrättsbyrån är man glad över att barnen hittar till dem och de många kontakterna från barn talar för att projektet behövs. Samtidigt står Barnrättsbyrån inför utmaningen att kunna ta emot alla de barn och unga som kontaktar dem och anledningarna till varför barnen har kommit i kontakt med Barnrättsbyrån är allt annat än positiva.

  När ”Extreme” har snurrat klart samlas gruppen för en tur till Lustiga Huset. Mina byxor spricker i den svårbestigna rulltrappan vid entrén och jag är glad över att jag för dagen klädde mig i en lång tröja. Efter Lustiga Huset springer vi mellan åkattraktionerna allesammans, skrattar åt tokiga miner på foton från fartfyllda attraktioner och står förväntansfulla och laddar för nästa karusell.

  Elin och Jonas, som arbetar på Barnrättsbyrån, åkte givetvis flygande matta ut ur Lustiga Huset

  ”Det känns bra att få träffa barnen i ett positivt sammanhang”, säger Elin. Hon förklarar att det blir lättare att prata om svåra saker när man även har positiva upplevelser tillsammans. Jag blir påmind om att gruppen av ungdomar från Barnrättsbyrån, som trots att de smälter in bland alla andra glada barn och ungdomar på Grönan, har kommit i kontakt med Barnrättsbyrån av en anledning.

  Jag får tillfälle att prata med en av de äldre pojkarna i gruppen. Han berättar att en svår familje- och bostadssituation, samt stora utmaningar i skolan, förde honom till Barnrättsbyrån. Efter att under flera år ha varit i kontakt med socialen, skolan och andra vuxna kom han slutligen i kontakt med BRIS som hänvisade honom vidare till Barnrättsbyrån. Förutom att få hjälp med att lösa sin hemsituation får pojken stöd av Barnrättsbyrån genom samtal. ”Det har varit så svårt att tänka på allt hela tiden innan. Nu kan jag gå till Barnrättsbyrån och få hjälp av dem. Jag tömmer huvudet där. När jag går därifrån känns det alldeles tomt i huvudet och det känns jätteskönt” säger han med eftertryck.

  När jag frågar en tonårsflicka vad det bästa med Barnrättsbyrån är svarar hon kvickt och utan tvivel: ”Det finns hopp! Barnrättsbyrån snackar inte bara, de visar”. Hon berättar att hon har haft en jobbig uppväxt och kontaktade Barnrättsbyrån efter tips av en vuxen i hennes närhet. Jonas Söderlund på Barnrättbyrån är flickans kontaktperson. Förutom att träffas med jämna mellanrum, följer Jonas med på möten när hon behöver stöd. ”Att ta med någon på mötena gör jättestor skillnad. Nu får jag fram det jag vill säga!” berättar flickan.

  Barnen och ungdomarna, men även personalen från Barnrättsbyrån, är mycket nöjda med dagen. En hel kväll har de umgåtts bara för att ha roligt ihop. Samtidigt har de fått möjlighet att träffa andra unga som är i kontakt med Barnrättsbyrån. Elin, Jonas och Maria utstrålar alla ett starkt engagemang för gruppen och deras iver i åkattraktionerna på Gröna Lund smittar av sig på varenda en av oss. För en kväll kan barnen släppa allt svårt. För en kväll får vi alla tillfälle att bara få vara barn.

  /Frida

   

   

Kommentera