• 23 MARS 2010 12:22

  Ny rapport om säkerheten på sociala sajter för barn

  Igår publicerade Medierådet en granskning av sociala nätverkssajter för barn och ungdomar. Totalt 17 sajter har undersökts, bland andra Facebook, YouTube, Hamsterpaj, Bilddagboken och KP Webben. Rapporten visar att väldigt många av sajterna har brister i säkerheten. Genom att bli medlemmar och göra oanmälda besök på sajterna har Medierådet granskat allmän information på sajterna, medlemsvillkor, hur de hanterar personuppgifter, säkerhetsfunktioner och ärendehantering.

  Framför allt inom ärendehantering finns det stora brister, visar rapporten. När något obehagligt händer, som trakasserier eller att en vuxen söker kontakt med minderåriga, så ska man kunna anmäla detta. Men 7 av de 17 undersökta sajterna vidtog inga åtgärder alls vid anmälningar, och i många fall tog det väldigt lång tid innan en reaktion kom. Läs hela rapporten på Medierådets hemsida!

  KP Webben fick bra betyg i Medierådets rapport

  Men en sajt som fick väldigt fina betyg i rapporten är KP Webben ( se bilden), som drivs av den fantastiska tidningen Kamratposten. De har runt 15 000 unika besökare i veckan, barn mellan 8-14 år. KP Webben är en social nätverkssajt som fungerar ungefär som andra; man har sin egen lilla sida, man kan chatta och prata med andra medlemmar etc. Men det som är ovanligt med KP Webben är deras säkerhetstänkande som sträcker sig väldigt långt. Jag hälsade på Kamratposten för ett tag sedan och träffade Malin Bäcklund och Caroline Bagge som jobbar med KP Webben. De berättade bland annat att de direkt agerar när de får en anmälan från en användare. På sajten finns utförlig och lättförståelig information om säkerhet på internet och råd kring hur man ska göra om man råkat illa ut. KP Webben gör helt enkelt ett jättebra jobb!

  Det är verkligen roligt att det finns sajter som tar barns säkerhet på så stort allvar – fler borde följa deras exempel.

  Bra är också att Medierådet nu tänker bjuda in företrädare för samtliga granskade sajter till ett möte under veckan för att diskutera hur säkerheten kan förbättras.

  /Maja

Kommentera