• 28 SEPTEMBER 2009 16:48

  Enter – en fristad

  Det mysiga vardagsrummet på EnterI förra veckan fick jag följa med Gisela, en av våra projekthandläggare, till ett av de projekt som Childhood stödjer här i Stockholm; Stadsmissionen i Stockholms verksamhet Enter Mötesplats på söder. Enter Mötesplats omfattar två olika verksamheter; Enter och Mötesplats.

  Enter är en sorts fristad för unga tjejer med problem som behöver någonstans där de utan krav få läsa böcker, delta i aktiviteter, göra läxorna eller bara vara. Och att skapa en liten oas är verkligen något som man lyckats med på Enter, allt ifrån inredningen till dofter, musik och personal gör att man som besökare känner sig oerhört välkommen och trygg. Många av tjejerna som kommer till Enter har på olika sätt fallit mellan stolarna, och förlorat förtroendet för sociala myndigheter och eventuella vårdinstanser de varit i kontakt med. En stor del av arbetet för personalen på Enter blir därför att successivt bygga upp ett förtroende mellan dem och varje enskild tjej. Detta kan t.ex. leda till att tjejen ifråga går vidare till Stadsmissionens Mötesplats, eller på andra sätt kan börja arbeta med att lösa sina problem.

  På Mötesplats (där man arbetar både med tjejer och killar) arbetar man aktivt för att lösa den unga personens helhetsproblematik. Man kartlägger det sociala nätverket kring barnet och försöker hitta lämpliga personer i detta nätverk som kan finnas vid barnets sida och fungera som extra stöd. Med denna person anordnar man sedan medlingsmöten tillsammans med barnet, och diskuterar lösningar på de problemställningar som finns. Personalen på Mötesplats agerar även ofta som så kallade Barnombud, och samordnar, planerar och följer med barnet på alla de olika möten som ofta krävs få till stånd praktiska lösningar kring boende, ekonomi, hälsa, arbete och utbildning.

  Besöket på Enter Mötesplats var för mig väldigt givande. Som med alla de projekt som Childhood stödjer har man fokuserat på lösningen på problemen och det positiva. Trots att man vet att tjejerna på Enter ofta har en rad olika problem, som t.ex. allvarliga familjeproblem, missbruk, hemlöshet och övergrepp, så är det ändå en känsla av trygghet och hopp som följer med när jag och Gisela sedan lämnar Enter Mötesplats och tar bussen tillbaka till kontoret genom ett regnigt Stockholm.

  Här på kontoret fortlöper arbetet med kvalitetskoden. Just nu arbetar jag framför allt med att kartlägga hela projektprocessen, från beslut om relevant målgrupp till ansökningshantering och sedan uppföljning av godkända projekt. Genom att skapa en tydlig process för detta minskar man risken i verksamheten som kan uppstå om t.ex. beslutsbefogenheter är oklara, eller kontrollaktiviteter inte fungerar som de ska. Vi ska också ta itu med inköp av ett projekthanteringssystem, något som jag tror kommer underlätta projektavdelningens arbete avsevärt, och ta Childhood ett steg närmare mot ett papperslöst kontor!

  Det var allt för mig, se till att kommentera nu så att vi får ännu större medel att dela ut till välbehövda projekt som till exempel Enter Mötesplats!

  Tove

Kommentera

 • Daniel 28 SEPTEMBER 2009 17:08

  Kul läsning, bra jobbat!Anmäl

 • Ellika 28 SEPTEMBER 2009 18:36

  Hejja Tove!Spännande läsning!KRAM EllikaAnmäl

 • Jocke 28 SEPTEMBER 2009 22:35

  Båda dessa ställen verkar ha bra metoder för att ge stöd. KanonersAnmäl

 • Tove 29 SEPTEMBER 2009 09:24

  Vad roligt med respons :) Tack för kommentarer och bidrag till Childhood. Fortsätt läsa om vårt dagliga arbete här på bloggen!Anmäl

 • Ellinor 29 SEPTEMBER 2009 13:59

  Intressant att både få läsa om vilka bra projekt ni stödjer och det arbete som sker med kvalitetskoden.Anmäl

 • Linnéa 30 SEPTEMBER 2009 21:53

  En fantastisk tjej som arbetar med fantastiska projekt, vilken fantastisk kombination! Ser med spänning fram emot att få följa ditt och Childhoods arbete här! KramAnmäl

 • Maja 1 OKTOBER 2009 09:41

  Super Tove, jättekul att läsa!
  MajaAnmäl

 • josefin 7 OKTOBER 2009 14:45

  Så intressant läsning! Man blir varm i hjärtat.Anmäl

 • ewa 9 OKTOBER 2009 14:12

  Bra att vara med ute i verkligheten.Anmäl

 • Catrin 26 OKTOBER 2009 18:07

  Viktigt jobb som sker i det tysta.Anmäl

 • Tord Lissborg 20 DECEMBER 2012 17:59

  Vad gor en 24-aring som har hamnat pa sned i Stockholm (med ett “latt” drofmissbruk)och inte har nagonstans att sova pa natten?? Vart kan han vanda sig for att fa en dragligare tillvaro, ett stalle att duscha, byta om och fa en natts somn utan att frysa i ett garage nagonstans? Finns det nagon fristad nagonstans for en sadan person, eller maste han ga under?Anmäl