• 27 AUGUSTI 2008 13:12

  14 år och till salu

  I den nya boken “14 år till salu” berättar författaren Caroline Engvall om Tessan, som började sälja sex när hon var 14 år. En helt vanlig tjej. Köparna var helt vanliga män; grannen, idrottsledaren, småbarnspappan. I SVT:s morgonprogram berättade Caroline Engvall och Linda Jonsson på BUP i Linköping om barnprostitution, ett problem som blivit allt vanligare i och med internet. Linda är projektledare för ett projekt om barn och internet som stöds av Childhood.

  Idag behöver man inte gå och ställa sig på gatan för att sälja sex. Det är hur enkelt som helst att hitta köpare via nätet och det gör att steget mot prostitution blivit enormt mycket mindre. Jag läste i Metro härom dagen om en 35-årig kvinna som börjat sälja sex över nätet och sade att hon nog aldrig gjort det om hon varit tvungen att gå på gatan. Men det är inte bara vuxna som säljer sex – barn gör det också. Det kan pågå medan föräldrarna sitter och dricker te framför Rapports 19:30 sändning, eller på håltimmen i skolan. Föräldrarna har ofta ingen aning om vad barnen gör ute på nätet.

  “Många barn tycker att det är enkla pengar i början” sade Linda Jonsson i morgonsoffan. De är inte medvetna om vilka konsekvenserna kan bli, hur dåligt de kommer att må.

  Men varför gör barn något sådant?, undar man. Linda Jonsson menar att det kan vara så enkelt som att man söker bekräftelse. Man är osäker på vem man är, om man duger. Många unga tjejer lägger ut avklädda bilder på sig själva för att få bekräftande kommentarer från okända killar och män. Att sälja sex är självklart att gå längre, för en ung tjej som mår väldigt dåligt kan det bli ett extremt sätt att söka bekräftelse.

  Så vad ska man göra som förälder? Håll koll på vad ditt barn gör ute på internet! Förbjud inte barnen att surfa, internet är något i grunden bra – men det finns risker och dem ska man prata om med sina barn.

  Barn och internet är ett jätteviktigt ämne, tycker vi på Childhood. Därför stödjer vi det forskningsprojekt som leds av Linda Jonsson på BUP Elefanten i Linköping. Kunskaperna om övergrepp på internet är väldigt låga idag, därför är det ett jätteviktigt projekt. Läs mer om det på vår hemsida: http://www.childhood.org/sv/news.asp?r_id=4069

  Här hittar du inslaget från SVT: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=92724&from=program_ao

  (sök på onsdagens sändning)

Kommentera